Fotsvett

VAD: Fotsvett innebär svettning av fötterna. Fötterna, liksom andra delar av kroppen, innehåller tusentals svettkörtlar som producerar svett vilket är en naturlig mekanism för kroppen att reglera temperaturen. Denna tendens till att svettas mer än andra kroppsdelar kan bero på fötternas täta kontakt med skor och strumpor vilket skapar en varm och fuktig miljö som skapar svettproduktion.

Vanliga orsaker till fotsvett kan vara genetiska, stress och ångest eller helt enkelt val av skor och strumpor. Andra faktorer som kan orsaka fotsvett kan vara diabetes, hyperhidros och sköldkörtelproblem.

ÅTGÄRD:

Om du lider av fotsvett kan du tänka på följande åtgärder:

 • * Tvätta fötterna ordentligt en gång om dagen.
 • * Byt strumpor ofta och undvik att använda samma par skor två dagar i rad.
 • * Använd strumpor av naturmaterial. Silke, bambu och hög andel bomull är bra!
 • * Undvik för trånga skor
 • * Använd skor i material som andas – som skinn och canvas.

Förutom att konsultera sjukvården vid behov så är det viktigt med bra och luftiga skor och strumpor. Vi på Shoemed har listat produkter som kan ha positiv inverkan på uppkommen fotsvett.

FAQ frågor:

Varför har jag så mycket fotsvett?

Vissa människor svettas om fötterna mer än andra. Men det i sig behöver inte skapa obehag eller vara ett problem. Människor som står hela dagen på sitt jobb kan känna att deras fötter svettas mer. Höga temperaturer, fysisk aktivitet och stress kan också orsaka mer svett.

Hur man blir av med fotsvett?

 • - Tvätta fötterna med tvål varje dag
 • - Byt strumpor ofta. Använd strumpor av naturmaterial såsom silke, bambu och hög andel bomull
 • - Variera mellan olika skor
 • - Använd skor med luftigt material
 • - Använd deodorant för fötter
 • - Använd ett fotpulver
 • - Använd inläggssulor

Varför luktar mina fötter så illa?

I vissa skor och strumpor ökar exempelvis mängden svett men utan att det finns möjlighet för fukten att avdunsta. Denna svettuppbyggnad resulterar i bakterietillväxt på huden som i slutändan orsakar dålig lukt.

Visa mer
Visa mindre

Shoemeds val

Filtrera nedan:
Visar 1-7 av 7 artiklar
Sortera:
2GO Leather Helsula - Svart (Unisex)
Exklusiv sula i äkta läder med aktivt kol som absorberar fukt
120 kr
Wiges Bambustrumpa - Svart
Mjuk strumpa i 72% bambu
65 kr
Wiges Bambustrumpa - Vit
Mjuk strumpa i 72% bambu
65 kr
2Go Leather Halvsula - Svart (Unisex)
Exklusiv sula i äkta läder med aktivt kol som absorberar fukt
90 kr
2GO Refresh
Doftpåsar som absorberar dålig lukt och fukt
100 kr
2GO Shoe Deo
Hygienisk deospray som aktivt neutraliserar dålig lukt
100 kr
2GO Silky Fresh Fotspray
Spray med äkta silke, skyddar mot friktion i skon och håller fötterna fräscha och torra
90 kr
Logga in

Om Shoemed

Shoemed är en av Sveriges främsta aktörer inom segmentet funktionella skor. Vårt intresse för en bekväm vardag där fothälsa bidrar till välmående på arbetet och fritiden genomsyrar vårt sortiment. Alla skor och varumärken på Shoemed handplockas med stor eftertanke så att vi ska kunna erbjuda en variation av läster, material och funktioner på sulor. På Shoemed är vi specialister inte minst inom arbetsskor för olika yrkesområden.

Arbetsskor

Rätt jobbskor på arbetet är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Olika yrken kräver olika funktioner och vi kan nästa lova att vilket yrke du än har så ska vi kunna hjälpa dig att hitta en sko som passar. Du som jobbar inom vården kan köpa dina vårdskor, du som arbetar i restaurang dina köksskor, du som jobbar på hotell eller liknanade serviceyrke hittar dina uniformsskor hos oss.

Fritidsskor

I våra butiker och i vår webbshop hittar ni ett brett urval av bra och funktionella fritidsskor. Att jobba med arbetsskor till olika yrken som kräver mycket av ett par skor har gett oss stor kunskap kring vad en bra sko bör erbjuda. Den kunskapen har vi tagit med oss till vårt urval av fritidsskor vilket gör att våra fritidsskor håller samma standard och motsvarar samma krav som vi ställer på de arbetsskor vi säljer.