Allmänna råd - ta hand om dina skor så håller de längre!

För en längre hållbarhet på dina skor, är det viktigt att du regelbundet håller efter och rengör bade ovandelar och sulor. Du behöver endast följa tre enkla principer: Rengör, Vårda och Skydda. Nedan följer några råd på hur du bör tänka när du tar hand dina skor, samt förslag på vilka produkter som passar till vilka material.

1) Rengör - detta är alltid första steget i en skovårdsrutin

Det är nästintill omöjligt att inte smutsa ner sina skor. När skorna väl blivit smutsiga finns det olika sätt att göra rent dem på beroende på vilket material det är i ovandelen. Det här är vad vi rekommenderar. 


Läder/släta skinn
Borsta bort smuts med en skoborste och använd läderrengöring på svåra fläckar. En rengöring som passar på alla typer av material är Eccos skumrengöring.

Den passar för rengöring av de flesta material som skinn, mocka, nubuck och textil.


Mocka
Använd en mockaborste, slipkloss och rengöring beroende på hur hårt smutsen sitter i mockan. Borsta lite extra på fläckar, saltränder och blanka partier för att få bort så mycket damm och smuts som möjligt och för att rugga upp mockan till sin ursprungliga form.Nubuck, textil och oljat läder
Kan torkas rent med en fuktig trasa. Använd gärna rengöringsschampo vid behov.

2) Vårda - att ge näring och återfukta skinnmaterial gör väldigt stor skillnad för hållbarheten på ett par skor.

Ett vårdande medel efter att du rengjort dina skor hjälper till att hålla skorna fräscha, mjuka upp materialen i ovandelen och till viss del impregnera. Tänk på att ljusa skor blir mörkare för en stund precis efter att du smörjt in dem.


Läder och släta skinn
Smörj in dina skinnskor med skokräm genom att arbeta in krämen i skinnet ordentligt. Glöm inte att torka bort eventuell skokräm som fastnat i sömmar på skorna. Svart skokräm på burk eller svart skokräm på tub innehåller både färgpigment och impregnerar så du behöver inte sprayimpregnera efter att du smörjt in skinnet. Låt skokrämen torka in ca. 15 minuter. Efterpolera gärna med en mjuk putsduk för ett glansigare skinn. OBS! Läs på förpackningen till din skokräm om den går att efterpolera eller om den ger en matt yta.


Mocka och nubuck
Använd ett medel anpassat för mocka och nubuck som fräschar upp, återfuktar och impregnerar. Ofta är denna typ av skovård anpassad för både mocka och nubuck. På mocka vill du gärna rugga upp ytan lätt efteråt med en mjuk mockaborste.


Oljat läder
Smörj in skorna med ett tunt lager läderfett eller vax med hjälp av putsduk eller liknande. En mjuk skoborste går också bra att använda för detta. Arbeta in medlet i skinnet ordentligt och se till att ta bort eventuellt överflödigt medel eller kräm som fastnat i sömmar och resår.


3) Skydda - sista steget i din skovårdsrutin

Det är viktigt att ge skorna ett skydd redan när de är nyinköpta. På så vis minimerar man risken för vattenläckage, saltfläckar och långvarig smuts som fastnar. Men ett skydd går även att applicera som ett sista steg i sin skovårdsrutin.


Läder
Skokräm impregnerar till viss del, men för ett bättre skydd mot väta rekommenderar vi att du använder impregneringsspray. Spray ger dina skor en osynlig och vattenavvisande yta.


Mocka

Använd impregneringsspray, låt torka och borsta sedan upp den ruggiga ytan med mockaborste. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.


Nubuck
Använd impregneringsspray. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.


Textil
Textilskor sprayas med ett tunt och jämnt lager impregneringsspray för att skydda både mot smuts och väta. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.


Blandmaterial
Vårdas efter respektive yttermaterial och sprayas med impregnering sist. OBS! Använd inte impregneringsspray på lackat läder, syntet eller gummi.

Var uppmärksam! Viktigt att tänka på när det gäller impregneringsspray är att rågummi inte tål att komma i kontakt med impregneringsspray. Den riskerar då att luckras upp. Se därför till att täcka över sulan om de skor du tänker spreja har en rågummisula.


Annat som vårdar
Förutom att rengöra, vårda och skydda dina skor finns annat du kan göra för att förlänga livslängden på dem. För att undvika dålig lukt inne i skorna rekommenderar vi antingen en lädersula med aktivt kol som absorberar fukt eller tunna skyddande sulor med en lätt doft som hindrar att man svettas direkt på ordinare innersula. På Shoemed.se hittar du olika alternativ som hjälper till att motverka dålig lukt och hålla dina skor fräscha. Vi har även skoblock i cederträ och galoscher som skyddar dina finskor när det är blött ute.

Smutsiga skosnören gör att dina skor ser slitna ut. Att byta ut dem är ett enkelt sätt att fräscha upp skorna och få dem att se nya ut.
Logga in

Om Shoemed

Shoemed är en av Sveriges främsta aktörer inom segmentet funktionella skor. Vårt intresse för en bekväm vardag där fothälsa bidrar till välmående på arbetet och fritiden genomsyrar vårt sortiment. Alla skor och varumärken på Shoemed handplockas med stor eftertanke så att vi ska kunna erbjuda en variation av läster, material och funktioner på sulor. På Shoemed är vi specialister inte minst inom arbetsskor för olika yrkesområden.

Arbetsskor

Rätt jobbskor på arbetet är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Olika yrken kräver olika funktioner och vi kan nästa lova att vilket yrke du än har så ska vi kunna hjälpa dig att hitta en sko som passar. Du som jobbar inom vården kan köpa dina vårdskor, du som arbetar i restaurang dina köksskor, du som jobbar på hotell eller liknanade serviceyrke hittar dina uniformsskor hos oss.

Fritidsskor

I våra butiker och i vår webbshop hittar ni ett brett urval av bra och funktionella fritidsskor. Att jobba med arbetsskor till olika yrken som kräver mycket av ett par skor har gett oss stor kunskap kring vad en bra sko bör erbjuda. Den kunskapen har vi tagit med oss till vårt urval av fritidsskor vilket gör att våra fritidsskor håller samma standard och motsvarar samma krav som vi ställer på de arbetsskor vi säljer.