Skovårdprodukter

Skovård - 10 enkla tips!

Här har vi listat 10 enkla tips för att dina skor ska få en längre livslängd oavsett materialval. Det är bra både för miljön och plånboken.


Tips 1 - Använd alltid skohorn! Vi på Shoemed rekommenderar dig att i möjligaste mån alltid använda skohorn när du sätter på dig dina skor. Genom att använda skohorn undviker du att förstöra dina skors hälkappa genom att trampa ner hälen på den. Dessutom är det både lättare och bekvämare att ta på sig sina skor med hjälp av ett skohorn.


Tips 2 - Se till att använda den stägningsanordning som skon erbjuder på ett tillbörligt sätt. T.ex. om skon har en snörning, se då till att alltid knyta upp och knyta igen skorna när du tar på och av dem. På det sättet skyddar du skons bakkappa och allmänna utformning. Dessutom sitter skon bättre om du knyter om den varje gång. Alternativt är naturligtvis att använda skor med kardborreband, elastiska skoband eller Boa-snörning som är något enklare att använda.


Tips 3 - Använd alltid strumpor i skorna. Helst strumpor som transporterar bort svett och fukt. Material såsom t.ex. ull har naturligt temperaturreglerande egenskaper som håller dig både varm och sval beroend epå årstiden. Ullen håller sig dessutom fräsch länge och dåliga lukter försvinner när den vädras ut ordentligt. Ett annat materialval kan vara bambu som håller huden sval och verkar fuktighetsreglerande. Fråga oss på Shoemed om du undrar vilken typ av strumpa du bör använda.


Tips 4 - Använder du iläggssulor eller ortopediska inlägg? Se då till att lufta dem ibland då de absorberar mycket fotsvett. Du kan förlänga livslängden på dina inläggssulor om de får vila och luftas ibland. Dina skor håller sig också fräscha längre om de får luftas och torka igenom.


Tips 5 - Byt ut iläggssulor med jämna mellanrum eller använd olika par i olika skor.


Tips 6 - Byt ut eller tvätta rent dina skosnören med jämna mellanrum. Det är ett enkelt sätt att snygga till ett par favoritskor.


Tips 7 - Rengör din skor med jämna mellanrum. Putsa bort smuts och saltränder när det behövs. Använd gärna en rengörningsborste anpassad till den sko och material som du vill rengöra. En fuktig trasa kan också användas på t.ex. släta skinnmaterial. Fråga efter en skovårdsguide när du köper nya skor, så att du alltid har information nära till hands om du känner dig osäker på hur du vårdar dina skor på bästa sätt.


Tips 8 - Glöm inte att använda skoputs, läderbalsam eller läderfett på dina skinnskor. Skinnet behöver renas, men framförallt återfuktas för att undvika sprickor i lädret om skinnet blir för tort I längden. Även mocka och nubuck kan behöva återfuktning regelbundet och för detta finns anpassade skovårdsmedel.


Tips 9 - Impregnera gärna dina nyinköpta skor med sprayimpregnering. Detta ger skorna ett bra skydd mot fukt och väta redan från start, men även mot damm och smuts. En flaska sprayimpregnering räcker länge och kan användas på olika typer av material. På Shoemed.se hittar du olika alternativ på impregneringsspray som passer för mocka, skinn, nubuck, textile och inte minst på Tex-material.

 
Tips 10 - Skydda dina yttersulor. Oavsett om sulmönstret börjar bli utnött eller om själva yttersulan börjar bli snedsliten så är det dags att byta skor. Ett bra grepp är viktigt för att du inte ska halka eller snedbelasta leder pga utslitna skor.

Vi rekommenderar att Du försöker följa ett par stycken punkter enligt ovan. På så vis kan Du förlänga hållbarheten på dina favoritskor.
Logga in

Om Shoemed

Shoemed är en av Sveriges främsta aktörer inom segmentet funktionella skor. Vårt intresse för en bekväm vardag där fothälsa bidrar till välmående på arbetet och fritiden genomsyrar vårt sortiment. Alla skor och varumärken på Shoemed handplockas med stor eftertanke så att vi ska kunna erbjuda en variation av läster, material och funktioner på sulor. På Shoemed är vi specialister inte minst inom arbetsskor för olika yrkesområden.

Arbetsskor

Rätt jobbskor på arbetet är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Olika yrken kräver olika funktioner och vi kan nästa lova att vilket yrke du än har så ska vi kunna hjälpa dig att hitta en sko som passar. Du som jobbar inom vården kan köpa dina vårdskor, du som arbetar i restaurang dina köksskor, du som jobbar på hotell eller liknanade serviceyrke hittar dina uniformsskor hos oss.

Fritidsskor

I våra butiker och i vår webbshop hittar ni ett brett urval av bra och funktionella fritidsskor. Att jobba med arbetsskor till olika yrken som kräver mycket av ett par skor har gett oss stor kunskap kring vad en bra sko bör erbjuda. Den kunskapen har vi tagit med oss till vårt urval av fritidsskor vilket gör att våra fritidsskor håller samma standard och motsvarar samma krav som vi ställer på de arbetsskor vi säljer.