✔ 2-5 dagars leverans   ✔ Hämta i butik - Fraktfritt     ✔ Öppet köp 30 dagar     Kundtjänst

  Supersök - sök bland våra tusentals skor!
  • Varumärke
  • Skotyper
  • Färg
  • Storlek
  • Egenskaper

Skovård - ta hand om dina skor så håller de längre

För att dina skor ska hålla sig fräscha så länge som möjligt är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Skovård består av tre enkla steg – rengör, vårda, skydda! Här följer några råd om vilka produkter som passar till vilka material.


Rengör - alltid första steget i en skovårdsrutin

Det är nästintill omöjligt att inte smutsa ner sina skor. Och när de väl blivit smutsiga finns många olika sätt att lösa det på. Det här är vad vi rekommenderar. 

Läder
Borsta bort smuts med en skoborste och använd läderrengöring på svåra fläckar. En rengöring som passar på alla typer av material är Eccos skumrengöring.


Mocka
Använd en mockaborste, slipkloss och rengöring. Slipa extra på fläckar, saltränder och blanka partier.


Nubuck
Använd rengöringsschampo.

Oljat läder
Borsta och använd rengöringsschampo vid behov.

Textil
Borsta och använd rengöringsschampo vid behov.


Vårda - ger näring och fräschar upp

Ett vårdande medel efter att du rengjort skorna hjälper till att hålla skorna fräscha, mjuka upp materialen och till viss del impregnera. Tänk på att ljusa skor blir mörkare för en stund när du smörjer in dem.

Läder
Putsa upp dina skinnskor med skokräm. Skokräm på burk eller tub innehåller mycket färgpigment och gör lädret blankt samtidigt som det impregnerar, ger näring och återställer. Låt skokrämen torka in i 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.

Mocka och nubuck
Använd ett medel som fräschar upp, återställer och impregnerar. Rugga därefter upp ytan lätt med mockaborste.

Oljat läder
Smörj in skorna med ett tunt lager läderfett eller vax med hjälp av putsduk eller liknande.


Skydda - sista steget i din skovårdsrutin

När de andra stegen är klara är det viktigt att avsluta med ett skyddande lager så får du ett mer långvarigt resultat. 

Läder
Skokräm impregnerar till viss del, men för ett bättre skydd mot väta rekommenderar vi att du använder impregneringsspray. Spray ger dina skor en osynlig och vattenavvisande yta.

Mocka
Använd impregneringsspray, låt torka och borsta sedan upp den ruggiga ytan med mockaborste. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

Nubuck
Använd impregneringsspray. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

Textil
Textilskor sprayas med ett tunt och jämnt lager impregneringsspray för att skydda både mot smuts och väta. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

Blandmaterial
Vårdas efter respektive yttermaterial och sprayas med impregnering sist. Använd inte impregneringsspray på lackat läder, syntet eller gummi.

Viktigt att tänka på när det gäller impregneringsspray är att rågummi inte tål att komma i kontakt med impregneringsspray. Den riskerar då att luckras upp. Se därför till att täcka över sulan om de skor du tänker spreja har en rågummi-sula.


Annat som vårdar
Förutom att rengöra, vårda och skydda dina skor finns annat du kan göra för att förlänga livslängden på dem. För att undvika dålig lukt inne i skorna rekommenderar vi antingen en lädersula eller tunna sulor med en lätt doft. Vi har också olika sprayer i vårt sortiment som hjälper till att motverka dålig lukt. Skoblock i cederträ hjälper även de till mot dålig lukt samtidigt som de håller skorna fräscha. Galoscher skyddar dina finskor när det är blött och regnigt ute.


Smutsiga skosnören gör lätt att dina skor ser slitna ut. Att byta dem är ett enkelt sätt att fräscha upp dina skor.